Uncategorized

Ge ut bok på egen hand

Att ge ut en egen bok är inte längre så krångligt som man kan tänka sig. Istället för traditionell utgivning finns idag en rad olika alternativ för att få se sin bok i tryck.

Olika sätt att ge ut sin bok

När en bok publiceras via ett traditionellt förlag ingår en lång process där författaren får hjälp med allt från korrekturläsning, design, distribution och marknadsföring. Dock innebär detta också att förlaget får en hel del att säga till om när det kommer till hur ovanstående sker. I andra änden av spektrumet finns författare som själva fixar layout, korrekturläsning, etc och lämnar in manus till ett tryckeri. Den vanligaste formen är dock så kallad egenutgivning via förlag, till exempel Produktiv ge ut bok, i denna form av utgivning finns olika nivåer av stöd författare kan få inför utgivning men där författaren också investerar eget kapital i boken för att behålla större kontroll över slutprodukten. Beroende på hur avtalet mellan förlaget och författaren ser ut i denna form av utgivning kan författarens ansvar variera, kanske sköter förlaget bara själva utgivningen och författaren själv marknadsföring och distribution? Eller kanske tar förlaget även ansvar för distributionen. Här är det upp till författaren att hitta rätt form för sin egen bok och sitt eget författande.

Varför välja egen utgivning?

Skälen kan vara många. För en stor rad författare så kan det vara svårt att hitta ett förlag som matchar den bok man vill ge ut, om man har skrivit en bok för en väldigt nischad publik eller berättar i ett format som kanske inte motsvarar den traditionella utgivningen. För andra kan det vara så att man helt enkelt inte är intresserad av att lägga sin text i händerna på ett traditionellt förlag utan vill ha full kontroll över distribution och försäljning själv. Oavsett vilket så lägger egen utgivning din bok i dina händer, på både gott och ont. Naturligtvis får du mera frihet när du bestämmer allt själv, men också ett större eget ansvar över att din text är korrekt och kommer till sin rätt i utgivningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *